Extra groen

Tijdens een buurtbijeenkomst over het groen in de wijk bleek er een grote behoefte aan meer en beter groen in het Achterkloosterpark in het midden van de wijk. Het park heeft een mooie centrale ligging, maar nodigt niet uit om bijvoorbeeld lekker te gaan zitten picknicken.

Als onderdeel van de Mobility Challenge transformeren we de parkeerplekken van de deelnemers die hun auto tijdens de Challenge niet gebruiken naar groen. De focus ligt hierbij op het Achterkloosterpark. Hoe kunnen we tijdens de Challenge het Achterkloosterpark verbeteren en aantrekkelijker maken.

Samen met BENDE (bureau voor ontwerp en productie), studio 1:1 (ontwerpstudio), MVRDV en het Stadslab Hoogkwartier hebben een plan gemaakt voor het Achterkloosterpark. BENDE heeft ook de hele productie op zich genomen.

190925 plan parklets Achterklooster new

Het Achterkloosterpark

Het park is compleet omringd door parkeerplekken en daardoor niet goed zichtbaar. De groene parkeerplekken zijn aan de buitenzijde van het park gelegd en vormen groene ‘vingers’ vanuit het park: het groen trekt de wijk in. Zo is het park nu al zichtbaar vanaf de Hoogstraat. Daarnaast hebben we een extra ingang gemaakt ter hoogte van het Savoy hotel. Vanaf deze hoe was het park volledig afgesloten.

De groene parkeerplekken zijn omgeven door een gele stippelrand (gebruikt in het verkeer) en hebben een ‘parkeermeter’. Beiden zijn bedoeld als knipoog naar mobiliteit. Via de parkeermeter kunt u uw mening geven over de groene plekken. De parkeervakken zijn volledig opgevuld met groen. De planten zijn ‘te leen’ van de gemeentelijke kwekerij en gaan na de Challenge terug om ergens anders hergebruikt te kunnen worden.

Ben je enthousiast over het extra groen in de wijk? Laat het ons dan weten via stadslab@hoogkwartier.nl; hoe meer enthousiasme hoe het ons helpt om in te zetten op een permanente verbetering van het groen in de wijk!

Groen

De HUB

In de HUB op de Hoogstraat (ter hoogte van de voormalige ‘mygym’) is opnieuw een knipoog gemaakt naar mobiliteit. De HUB is vormgeven met de gelijkenis van een benzinestation; in dit geval een ‘deelstation’. Hier staat de deelauto’s, -fietsen en bakfietsen.

De hele inrichting van het groen en de HUB is tijdelijk. Na de Challenge (afgelopen op 9 november) wordt alles helaas weer weggehaald.

Foto HUB